This blog collects great science and math work made by students from around the world. All videos and other content are added by science teachers. The blog is open to anyone who like to share great work for others to see and gain from.
Contact Michael Ljunggreen by mail: mich0771@skole.kolding.dk

11/7/11

Tilstandsformer



Fast form:
Et fast stof bevarer altid sin form. Hvis et fast stof anbringes i en beholder, tager den ikke form efter beholderen. I et fast stof bevæger molokylerne sig ikke, men stiger temperaturen begynder molokylerne så småt at bevæge sig hurtigere. På en frostdag hvor temperaturen er under nulpunktet, har de en gennemsnitsfart på 440 meter pr. sekund. Når molokylerne
overhovedet ikke bevæger sig, kan temperaturen slet ikke blive koldere og det absolutte nulpunkt er -273 grader. Hvis man varmer et fast stof op, vil det normalt udvide sig lidt. Flere faste stoffer udvider sig omkring 0,02 procent, når temperaturen stiger ca. 10 grader.




Væske:
En væske som hældes i en beholder, vil ligge sig på bunden af beholderen og væsken vil have en vandret overflade. En væske kan være tyktflydende ligesom ketchup og sirup. Væsker udvider sig normalt ved opvarmning. Som en væske kan længden ikke ændre sig. Udvidelsen beskrives nærmest som en ændring i rumfanget.












Luft form:
Når et stof er en luft form, vil det udfylde beholderen helt, hvis du putter den i en beholder. En luft art ses normalt ikke. Luften, vi indånder, har også en densitet den er bare meget lille. Det luft vi indånder kan også blive til et fast stof og en væske. (Lidt om gasarter). Det luft vi indånder er oxygen, kvælstof og lidt CO2. Luft er en gasart og CO2 er begge gasarter. Methangas er en blanding af et kul atom og fire brint atomer, det er den naturgas vi varmer vores hus op med idag.


Hvorfor er det vigtigt at vide noget om disse tilstandsformer? Det er vigtigt at vide noget om et fast stof fordi: (Eksempel) Hvis du gerne vil have en drink med et par isterninger i, så er det nok også en god idé og kunne kende frysepunktet, som er -273, så du kan fryse væsken ned som dannes til et fast stof! Det er også vigtigt at vide noget om en væske fordi: (Eksempel) Væske er en livsvigtig ting og det fylder det meste af verden, så hvis der ingen væske var, så var der heller ingen menneskehed! Det er også vigtigt at vide noget om en luft form fordi: (Eksempel)
Du vil gerne vide hvordan at du kan lave te, får at vide det skal du have damp, men er damp ikke varmt hvis det kommer i en bestemt temperatur? Jo, så det vigtige er der at du jo ikke skal hælde dampende vand ud over dig!

Lavet af Caroline og Michella (7.B)

No comments:

Post a Comment