This blog collects great science and math work made by students from around the world. All videos and other content are added by science teachers. The blog is open to anyone who like to share great work for others to see and gain from.
Contact Michael Ljunggreen by mail: mich0771@skole.kolding.dk

11/7/11

Densitet i faste stoffer

Gruppe 1: Mads Frost, Magnus Schou og Mikkel Andersen.

Et fast stof tager ikke form efter den beholder den anbringes i. Når et fast stof bliver opvarmet ville det vokse, de fleste faste stoffer ville øge deres størelse med 0,02 procent når temperaturen stiger 10 grader celsius. Så hvis et fast bliver opvarmet med 100 grader ville det vokser 2 cm. Densitet betder ''gram pr. kubikcentimeter. Det eneste stof som har densitet på præcis 1 gram pr. kubikcentimeter. Når et stof opvarmes stiger densiteten. Det vil sige at moleklerne i stoffet bevæger sig hurtigere og derfor skal bruge mere plads. Derfor udvides et stof når det varmes op. Det stof der har den højeste densitet er Stoffet Osmium som bruges til fremstilling af mikroskoper og ling.

Onsdag d. 7 September lavede vi et forsøg med Densitet af faste stoffer som F.eks. Træ, Jern og guld. For at måle densiteten af et fast stof skal man have et måleglas eller lignende. Vi bugte et glas på 100 ml. Og så fylder man vand op til de 50 ml. Derefter ved vi at densiteten af vand er præcis 1g/kubikcentimeter, så for at aflære hvad densiteten er kan man bare så på hvor meget vandet stiger. Ved F.eks. Guld stiger vandet 19,3 milliliter, det vil alså sige at vi har en densitet af guld på 19,3g/kubikcentimeter. Vi har samlet et par billeder til jer omkring emnet:

Fårmålet med forsøget er at man skal kunne vide hvilket stof man har at gøre med. F.eks. idag hvis man nu finder noget guld. Kan man vide præcis at det er guld ved at finde densiteten af stoffet.

På billeder 1: vises hvad densitet er og hvordan man kan finde ud af resultatet. På billede 2: Vises der hvordan man måler densitet af et fast stof og Densiteten der er 12,4 gram pr. kubikcentimeter. Og det er stoffet sølv. I videoen kan du se hvad der sker når moleklerne er hurtigere og stoffet udvides.







No comments:

Post a Comment